Niewiele jest miejsc, które cywilizacja oszczędziła. Jednym z nich jest niezwykle czysta Nowa Zelandia, która odwdzięcza się nam wyjątkowym miodem Manuka. Pszczoły produkują go, zbierając nektar z niezwykle rzadko występującego - w zasadzie tylko w Nowej Zelandii - krzewu manuka. Nasz miód manuka (gdzie kupić) zawiera niezwykle cenną substancję, wielokrotnie przetwarzaną przez pszczoły. Efektem jest powstanie MGO, czyli methylglyoxalu.
Cudowny składnik
MGO jest odpowiedzialne za wspaniałe działanie miodu na układ pokarmowy, skórę (od wewnątrz oraz gojenie się ran), a także wspomaganie układu odpornościowego. W każdym miodzie zawartość MGO może być inna. Zależy to od wielu czynników, np. pory roku, temperatury. Jest jeszcze inna przyczyna, dla której warto regularnie spożywać miód Manuka (gdzie kupić). Proces jego produkcji i przetwarzania - nowoczesny, ale odwołujący się do tradycji - sprawia, że otrzymują Państwo produkt najwyższej klasy, w którym nie ma sztucznych składników.