Podtrzymywanie tradycji powinno obejmować także gotowanie. Istnieje wiele potraw godnych zapamiętania, które należy docenić nie tylko za ich smak, ale także za to, że nie występują w niej szkodliwe dla zdrowia składniki. W czasach, kiedy nie było lodówek i zamrażarek w kuchniach polskich pomimo tego, że nie używano sztucznych konserwantów i barwników, to jednak jedzenie nie psuło się szybko. Sposoby przyrządzania i konserwowania dań w sposób naturalny, to jest to, co powinnyśmy wiedzieć, tego możemy się z kuchni staropolskiej nauczyć.
Jakie staropolskie produkty wybrać?
Godnych uwagi jest wiele wyrobów, do najważniejszych należy zaliczyć powidła, dżemy, kompoty czy kiszonki. Staropolskie produkty powinny na co dzień zagościć w naszych domach. Jeśli nie potrafimy sami ich przyrządzić, warto udać się do tych sklepów, które takie spożywcze artykuły sprzedają. Szczególne produkty powstałe na zasadzie fermentowania, na przykład kapusta czy ogórki, muszą znaleźć się w diecie każdego dbającego o swoje zdrowie człowieka.